02.08.2014 14:57

Prečo naše predsavzatia nevydržia

Život je zmena, ak sa nič nemení už to nie je život :-)

Ak sme dnes v stave, ktorý sa nám nepáči, stačí sa rozhodnúť...pre zmenu.

V hlave nám víria myšlienky :

„To všetko dobre viem, ale ...“

„Už som to párkrát skúsil/a, ale ...“

„Viem, ale nie je to v mojich silách.“

„Už je to v poriadku, už sa môžem vrátiť k starým zvyklostiam.“

Ľahko sa povie, ťažšie urobí...

Chceme začať s tým najdôležitejším a to býva zväčša zároveň aj tým najťažším. A keď sa nám to nepodarí, mávneme rukou aj nad tým ostatným.

Rozhodnutie je 1.krok

2.krok je každý deň urobiť malú zmenu , ktorá sa odlišuje od našich zvyklosti.

Začať treba vždy tým najjednoduchším.

Príklad.

Uvedomujeme si, že káva je škodlivá. Lenže chutí nám a sme na nej závislí. Pijeme 5 šálok denne. Začnime tým, že každý týždeň vypijeme o šálku menej.

Pôžitku z kávy sa nevzdáme a o nič sa neukrátime, ale s realizáciou predsavzatia sme už začali.  Piaty týždeň už pijeme len jednu šálku denne.

 Potom robievajme len polovičné množstvo kávy, ale vychutnajme si  ju rovnako. Čiže celá filozófia je v tom, že si poviem : „Začnem s niečim, čo mi nepadne zaťažko a zvládnem to ľavou zadnou J Ale to potom naozaj aj splňte, lebo to naozaj nie je ťažké. Rozdeľte si veľký krok na viac menších krôčikov. Opakovaním malých krôčikov si urobíte návyk. Trvá to takto trošku dlhšie, ale úspech sa dostaví. A o to ide J

Úspech je príjemný a potom sa ľahšie rozhodujeme pre ďalšie kroky. A keď začnete znovu s tým najľahším, opäť  dosiahnete úspech.

Takto malé zmeny prinesú časom veľkú zmenu. A budete môcť o sebe vyhlásiť : „Keď si ja raz niečo zaumienim, aj to dosiahnem“

A to sa dá použiť na čokoľvek vo Vašom živote, nielen na zdravie, veď nakoniec ...všetko so všetkým súvisí.

Je to ľahšie ako robiť radikálne zmeny a chcieť vidieť výsledok zo dňa na deň. Dnešná doba a svet reklám nám ponúka rýchle riešenia...“Daj si tabletku a bolesť prestane“...zober si pôžičku a vyriešiš problém“...“daj si okolo brucha vibrujúcu vec a budeš mať tehličky“ Rýchle riešenie na dlhotrvajúci problém neexistuje. Veď ani žiaden problém nevzniká rýchlo zo dňa na deň. Nedá sa zarobiť milión za hodinu (ak nemyslíme extrémne prípady)...ani schudnúť 10 kg za mesiac. Všetko je proces, dajte tomu čas. Treba si dávať veľké ciele, ale postupovať pomaly.

Ľudia si často dávajú obrovské ciele a keď ich v čo najkratšom čase nedosiahnu sú frustrovaní a svoju snahu ukončia. Ale čas beží ďalej. A o pár rokov, keď ich cieľ už mohol byť 10x splnený...tak nie je...len preto, že sa im zdalo, že to trvá príliš dlho.

—————

Späť