02.12.2014 14:56

Duchovna príčina choroby

Človek je komplexný tvor...má telo aj dušu...a tieto musia byť v rovnováhe.

Len harmónia duše a tela vytvára predpoklad pre zdravie.

Keďže je pre nás zdravie najdôležitejšie a poznáme sedem najdôležitejších pocitov, ktoré nám  zdravie poškodzujú, každý si sám môže postrážiť, aby mu niektorý z nich „nevletel do duše“ a nevzal mu zdravie.

Ktoré sú tie negatívne pocity

1.závisť                        4.zloba            7.trápenie za iných

2.nenávisť                   5.ľútosť

3.krivda                       6.strach

Ak niektorý z týchto pocitov ľudia „pustia do svojho vnútra“, potom za všetky následky nesú sami zodpovednosť. Už  Sokrates povedal, že telo je iba obalom duše. Ak ochorie duša, ochorie aj telo. Všetkých tisíc diagnóz, ktoré poznáme, vznikajú vždy vtedy, keď sa trápi ľudská duša.

Čo je to duša? Ako s ňou spolupracujeme? Ak ju nechápeme tak, aby sme s ňou mohli spolupracovať, ďalej sa ani nedostaneme.

Ak sa o ňu nestaráme, vedie to k psychosomatickým chorobám, čo sa už dnes pripúšťa, aj keď veľmi opatrne. Pre každého je najdôležitejšie zdravie. Pre každého, kto má viac ako 18 rokov, je najdôležitejším človekom v jeho živote on sám. Miluj sám seba – nie je v tom pýcha alebo sebectvo.
Ktosi múdry povedal: Nech myšlienka neopustí miestnosť, v ktorej sme. Ak si uvedomíte, že máte tendencie riešiť veci spätne, riešiť to, čo bolo, alebo utekáte do budúcnosti, teda vždy unikáte dopredu alebo dozadu, je to preto, že nechcete byť tu a teraz - v prítomnosti. Keď utekáme späť, tak tu nie sme, tam sú iba spomienky. Keď utekáme dopredu, tam ešte nie sme. Tam je hypotéza. Ale keď riešim TERAZ, tak som TU. Keď máme neporiadok v duši, nechceme riešiť teraz, lebo do toho by sme museli zahrnúť seba a uvedomiť si svoj stav. Toto sú kroky, ktorými sa človek dostáva k pravde o sebe. Keď sa prinútite tu a teraz, zistíte, že máte jeden nevyriešený problém, druhý, tretí – a nazýva sa to stresom. Módne slovo, ľudia sa ho chytajú, vytvárajú antistresové programy, pričom nie je možné zachraňovať človeka, ak sa on sám zachraňovať nechce. Nehovoriac o tom, že stres je všetko zahrňujúce a zároveň nič nehovoriace slovo.
 

Záver :Neexistuje zdravá duša a choré telo,  neexistuje chorá duša a zdravé telo.
 

—————

Späť